top of page
Search
  • Writer's pictureLookUp Team

Adaylar Kendilerine En Uygun Şirketi Nasıl Bulur?


İyi bir iş deneyimi kazanımı için başvuru yaptığınız şirket kültürü ile sizin değerlerinizin uyumlu olması, işe adaptasyon sürecini hızlandırıcı bir etki yaratır.


Şirket kültürü, şirketin ve çalışanlarının sahip olduğu tutum ve davranışlarının bütününü ifade eder. Bir değerin şirket ve çalışanları tarafından nasıl anlamlandırıldığını ifade eden bu kavram aslında sizlerin de o şirket hakkında ön bir bilgiye sahip olmanızı sağlar.


İş arayışı sürecindeki en önemli etkenlerden biridir, hem sizin hem de çalışmak isteyeceğiniz şirketin değerlerinin karşılaştırılması adına önem verilir. Öncelikle doğru özgeçmiş hazırlayarak şirket kültürünü tanımak adına ilk adımı atabilirsiniz.



Doğru ve Etkili Özgeçmiş Nasıl Oluşturulur?


Özgeçmiş hazırlama süreciniz tek bir aşamada bitmediği gibi farklı şirketler için özgeçmişinizde ekleyip çıkaracağınız birçok madde olabilir. Etkili bir özgeçmiş hazırlama sürecinde başvuru yapacağınız şirketi tanımak ve şirket kültürünü tahmin etmek önemli olacaktır. Örneğin, şirket, özgeçmişinizde ilk olarak mezun olduğunuz/olacağınız okulu ve önceki iş deneyimlerini görmek isteyebilir. Genellikle ilk sayfada yer alan bu bilgiler devamında sahip olunan sertifikalar ve içerisinde yer alan projelerle sürdürülür.


Hazırladığınız özgeçmişinizin temiz ve sade bir tasarımda olması bir çok şirketin tercih edeceği bir görüntü olacaktır. Bunun yanı sıra Linkedin kullanımını aktif olarak sürdürüyor olmanız ve sizi daha yakından tanıyabilecekleri bir profilinizin olması oldukça önemlidir. İyi bir Linkedln kullanımı ile hem kendi değerlerinizi, yeteneklerinizi ve ilgi alanlarınızı görünür kılar hem de şirketleri daha yakından tanıma şansı bulabilirsiniz.


Linkedln’i Nasıl Daha Etkili Kullanabilirim?


Günümüzde Linkedln aracılığıyla yeni iş alanları keşfetmek ve bu işlere başvurmak oldukça kolaylaştı. Birçok teknoloji şirketi - özellikle diğer platformlara kıyasla - Linkedln’i aktif bir şekilde kullanıyor. Fakat çoğu kişi Linkedln kullanımını verimli hale getirmekte güçlük çekebiliyor.


LinkedIn'de;

  • Yeteneklerinizi ekleyerek sizinle eÅŸleÅŸen insanlarla baÄŸlantı kurmak,

  • Çalışmak isteyebileceÄŸiniz ya da ilginizi çeken ÅŸirketleri takip etmek,

  • Ä°lgili olduÄŸunuz sektöre özel geliÅŸmeleri takip etmek ve etkileÅŸim içinde olmak

  • Birlikte çalıştığınız ya da eÄŸitim aldığınız kiÅŸilerle baÄŸlantı kurmak,

  • Bugüne kadar yapmış olduÄŸunuz projeleri eklemek,

  • Katılımcı ya da konuÅŸmacı olduÄŸunuz eÄŸitim, konferans ve panel gibi etkinlikleri paylaÅŸmak,

gibi etkileşimlerle daha aktif bir üye olup öne çıkma şansınızı artırabilirsiniz.


Linkedln profilinizde doldurmanız gereken yerleri uygulama üzerinden görebilirsiniz. Bu kısımları özet halde fakat tam olarak doldurmanız, deneyimlerinizi ve ilgi alanlarınızı daha net görünür kılarken herhangi bir iş başvurusunda başvurduğunuz pozisyon ve şirketin kültürüne uygunluğunuzu da netleştirmeye yardımcı olacaktır. Peki, iş başvurularında şirket kültürü ne kadar etkilidir ve doğru şirketi bulmak için nasıl bir yol izlenmelidir?



Şirket Kültürü Beni Nasıl Etkiler?


Bir şirketin kültürü ne kadar güçlüyse, çalışanlar onlardan ne beklendiğini ve hangi hedeflerle çalıştıklarını o kadar iyi anlarlar. Şirketin kültürü ile çalışanlar ne kadar uyumlu olursa çalışanların mutlu ve motive olma ihtimalleri o kadar yüksek olur.


Bir şirketin sahip olduğu değerleri bilmek, işe başvuru sürecinde kendi değerlerinizle karşılaştırma yaparak objektif değerlendirmeler yakalama şansınızı artıracaktır.


Doğru Şirket Kültürü Nasıl Bulunur?


Bir şirketin kültürü, o şirkette işlerin nasıl ve neden yapıldığını belirler. Bir iş yerinde çalışanların davranışlarını, değerlerini, ofis ritüellerini ve dilini yansıtır. Bir çok startup ve teknoloji şirketi, geleneksel ve hiyerarşik bir yapıdan çok, bir arada olmanın önemini vurgulayan hiyerarşinin hissedilmediği bir kültüre doğru ilerlemektedir. Birçok araştırma gösteriyor ki çalışanıyla daha iyi bir etkileşim yakalayan, onların verimliliklerini artıracak aksiyonlar alan ve takım çalışmasına öncelik veren şirketler geleneksel şirketlere göre çok daha hızlı yükselmektedir.


Doğru şirket kültürünü bulmadan önce kendi tercihleriniz üzerine düşünebilirsiniz. Aşağıdaki soruları sorarak hem şirket kültürüne hem de kendi değerlerinize dair çıkarımlarda bulunabilir ve böylece daha iyi tercihler yapabilirsiniz.

  • Nasıl bir ÅŸirkette çalışmak istiyorum?

  • Åžirketin deÄŸerleri ile benim deÄŸerlerim uyumlu mu?

  • Nasıl bir çalışma ortamı hayal ediyorum?

  • Nasıl bir ekiple çalışmak istiyorum?

  • Åžirkete baÅŸladığımda ilk süreçte bana yardımcı olacak bir oryantasyon süreci olacak mı?

Bu sorularla kendinize hayali bir senaryo yaratarak şirketlere ve kendinize dair genel kriterler belirleyebilirsiniz. Kriterlerinizi belirledikten sonra dört adımda şirketlerin size uygun olup olmadığını keşfedin!


1. Ä°nternet Sitesine Ä°nceleyin


Şirketin internet sitesi üzerinden şirketi nasıl tanımladıklarını inceleyerek şirketin misyonu ve vizyonuna dair bir izlenim edinebilirsiniz. Böylece şirket kültürüne dair birçok konuyu önceden öğrenme şansınız olur.


2. Ağınızı Kullanın


Linkedln hesabınız üzerinden ya da çevrenizden şirket çalışanlarına ulaşabilir, şirketin kültürüne dair bu temaslarla daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz. Şirketin çalışanlarının profillerini inceleyebilir, kendi deneyimlerinizle / eğitiminizle ya da yeteneklerinizle bir paralellik kurmaya çalışabilirsiniz.


3. Etkili Bir Mülakat Süreci Planlayın


Şirkete başvurunuzdan sonraki mülakat sürecini önceden planlayın. Sizin için önemli olan konular sormaktan çekinmeyin. Doğru sorular sorarak şirket kültürü ile kendi kültürünüz arasındaki uyumu yakalamaya çalışın.


4. Ofiste Zaman Geçirin


Görüşme sürecinden sonra hala merak ettiğiniz noktalar varsa ofis içerisinde vakit geçirmeyi teklif edin. Özellikle pandemi döneminde yapılan online görüşmelerle adaylar ofisi, çalışma ortamını görme fırsatını yakalayamıyor. Ofise uğrayarak veya orada vakit geçirerek şirket kültürüne dair çıkarımlar yapma ve şirketin halihazırda sahip olduğu imkanları ve çalışanlar arasındaki uyumu görme fırsatınız olacak.


Kendinizi ve başvuracağınız şirket/ler/i tanıyarak yola çıkacağınız, bu süreç için takip edebileceğiniz birkaç etkili adımı sıralamaya çalıştık. Bu yazı ile başvurularınızda şirket kültürünü yakalamakta daha etkili sonuçlar alabilmenizi umuyoruz.


Åžimdiden bol ÅŸans!




Daha fazlası için bizi takip edin! Linkedin Instagram Blog

 




92 views0 comments
bottom of page