top of page
Search
  • Writer's pictureDilara Unal

Dijital İK Nedir? İnsan Kaynakları için En Yeni Trendler

Pandemi ile birlikte her alanda karşımıza çıkan dijitalleşme projeleri, önümüzdeki yıllarda da trend olmaya devam edecek gibi görünüyor. Dijital dönüşüm, çoğu organizasyon için stratejik hedeflerinde listelerin en başlarında yer alıyor.


Bu trend ile birlikte İK departmanları da dijitalleşmenin etkisine giriyor. Dijital bir İK dönüşüm planı geliştirmek için nelere ihtiyaç olduğuna ve en güncel İK trendlerine bir göz atacağız.


Dijital İK dönüşümü nedir?

Dijital İK dönüşümü, İK departmanının (ve dolayısıyla bir bütün olarak organizasyonun) çalışma şeklini iyileştirmek, daha verimli ve etkili hale getirmek için teknolojinin kullanıldığı bir süreç optimizasyonudur. Bu teknolojiler, bulut tabanlı HRIS (HR Information System), dijital işe alım çözümleri (ATS), iç iletişim platformları, bağlılık anketleri, işe alım değerlendirme araçları, performans değerlendirme araçları ve çok daha fazlasını içerir.


Kendi departmanlarının ve operasyonlarının ötesine bakabilen İK ekipleri, tam anlamıyla başarılı bir dijital IK süreci kurgulayabilirler. Buradaki önemli nokta, IK Profesyonellerinin dijitalleşme sürecinde kararlarını alırken süreçlerine kuş bakışı bakabilmesi, kısa vadeli planda İK süreçlerini hızlandıracak/iyileştirecek kararlar almaları ve aynı zamanda uzun vadede tüm organizasyon için sağlıklı çalışacak bütünsel bir vizyonu uygulamaları olacaktır.


Dave Ulrich'e göre, bir şirketin dijital İK yolculuğu dört aşamadan oluşur:


1. Aşama : Verimlilik

Bu aşamada şirketler İK süreçlerini verimli bir şekilde yönetebilecekleri teknoloji platformlarına yatırım yapar ve bunları inşa ederler. Büyük global şirketler daha çok SAP, Oracle, Workday gibi platformları, startup ve scale-uplar ise daha çok BambooHR, Lever Hire, Greenhouse gibi platformları bu aşamada şirketin ihtiyaçlarına göre seçerler.


2. Aşama: İnovasyon

İK uygulamalarımızı yenilemek için teknolojiyi ne ölçüde kullandığımız konusu bu aşamada devreye giriyor. Aşağıdaki tabloda, İK uygulamalarının teknoloji araçlarıyla nasıl iyileştirebileceğini dair bazı örnekleri bulabilirsiniz.

3. Aşama: Bilgi

Geleneksel çalışma yöntemlerinde bilgiye erişmek liderlere güç veriyordu çünkü liderler çalışanlarından daha fazla bilgiye sahiplerdi. Günümüzde ise, teknoloji yoluyla bilgiye açık erişim olması ile birlikte, bilgi güç konusu olmaktan çok, daha iyi kararlar alabilme becerisini sağlıyor.


Organizasyonlar da veri analizi, büyük veri, tahmine dayalı analitik, mühendislik ekiplerine daha fazla yatırım yaparak karar alma süreçlerine rehberlik edecek şekilde bilgiye kolayca erişilmesini sağlıyorlar.


4. Aşama: Bağlılık

Dijital İK süreçleri, verimliliği (1. aşama), inovasyonu (2. aşama) ve bilgiyi (3. aşama) mümkün kılarken, dijital İK dönüşümünün en önemli etkisi "bağlılığa" olacaktır. Sürecin tasarımında, duygusal bağlılığa, hem çalışanların birbirleri arasındaki bağa hem de çalışan deneyimine odaklı olmak gerekir. Bunun için de IK ekipleri yine teknolojiyi kullanarak, insanları birbirine bağlayacak şekilde, çeşitli aktiviteler, sosyal sorumluluk projeleri, organizasyon fikirleri üretebilirler.

 

Dijital Dönüşümde Öne Çıkan İK Teknoloji Trendleri


2021 için İK teknolojisi trendlerine baktığımızda, geçen yılın güçlü bir etkisini ve dijital dönüşüme doğru devam eden hareketi görüyoruz.


2021'de İK için dijital dönüşümdeki en önemli 5 teknoloji trendleri şunlardır:


1. İşe Alım Süreçlerinde Yapay Zeka Kullanımı

Yapay zeka tabanlı algoritmalar, RPA kullanımı, sosyal medya etkinlikleri de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan başvuru sahiplerine benzersiz bir bakış açısı sunarak IK profesyonellerinin yetenek bulma şeklini değiştiriyor.


2. Dijital Öğrenme, Eğitim ve Geliştirme

Pandemi, çalışanları yeniden eğitmek ve geliştirmek için benzeri görülmemiş fırsatlar yarattı. Şirketler, çalışanların uzaktan çalışma kültürüne uyum sağlamasına yardımcı olmak için eğitim modülleri sunmaya başladı. Çalışanların öğrenimi ve gelişimi, ilerleyen İK teknolojisinin önemli bir konusu olmaya devam edecek gibi görünüyor. Kısacası, organizasyonlar dokuman ve kaynakları paylaşabilecekleri, iş akışlarını otomatize edebilecekleri ve profesyonel gelişim peşinde koşan çalışanları destekleyebilecekleri platformlar istiyor.


3. Uzaktan Çalışma Kültürü

2020'de evden çalışma kültürü patlarken ofislerimizden kanepelerimize taşındık. Pandemi sona erse bile uzaktan çalışma eğiliminin devam edecek gibi görünüyor. Uzaktan çalışma için halihazırda mevcut olan çok çeşitli araçlara ek olarak, 2021'de daha fazla güncelleme gelecek gibi gözüküyor.


4. İK Analitiği

Son 100 yılda İnsan Kaynakları Yönetimi değişti. Operasyonel bir disiplinden daha stratejik bir disipline doğru ilerledi. Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi (SHRM) teriminin popülaritesi buna bir örnek gösterilebilir.

Artık sadece içgüdülerinize güvenip karar almak zorunda değilsiniz. Analitik, İK uzmanlarının veriye dayalı kararlar almasını sağlar.


5. Wellness


Pandemi günümüzde şirketlerin çalışanlarına sağladıkları sağlıklı uygulamaları da değiştirdi.

Ofis buzdolabında ücretsiz sağlıklı yiyecekler sağlamak ya da fitness dersleri bu yıl çalışanlar için sunulacak faydalar olmayabilir. 2021 itibariyle şirketler için yeni wellness trendlerine şunlar örnek gösterilebilir ;


- Psikolojik destek uygulamaları : Örnek olarak, ücretsiz terapi hizmeti, meditasyon uygulamaları üyeliği, 7/24 gizli destek yardım hattı ve ücretsiz seanslar verilebilir.

- Telesağlık (Telehealth) : Telesağlık hizmetleri, uzak teknolojiler aracılığıyla sağlık hizmetleri, sağlık eğitimi ve sağlık bilgi hizmetlerinin sağlanmasıdır. Böyle bir hizmet sayesinde çalışanlar doktorlar ile kendilerine uygun bir zaman için sanal randevu alabilirler, ya da sağlık konuların sorularını bir uzmana iletebilirler.

- Kişiselleştirilmiş Wellness Hizmeti: Çalışanların bir paket içinden seçim yapabildikleri, sağlık koçluğu, fitness, kişisel bakım gibi konuları içerebilecek hizmetleri içerir. Şirketler çalışanlarını belli uygulamalara yönlendirerek aboneliği onlar adına sağlayabilirler. Örneğin fitness, nefes egzersizi, meditasyon uygulamaları gibi.


Daha fazla bilgi için bizi takip edin Linkedin Instagram Blog Eposta #lookuphr #digitalHR #ATS #startuphr #startupik #ikdanışmanlığı #startupculture #startupkültürü #RPA #greenhouse #LeverHire #BambooHR



2,138 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page